Logo_Conferentie_HR_edited.jpg

Workshops en presentaties

Schermafbeelding 2019-08-20 om 14.34.05.

Story Listening

Workshop - Ronde 1 en 2

Story Listening is een methode die is gebaseerd op de Inputhypothese van Dr. Stephen Krashen’s. De methode werd ontwikkeld door Dr. Beniko Mason, een docente Leesvaardigheid en Engels, alsmede onderzoekster in Osaka, Japan. In de workshop richten we ons op het HOE van Story Listening: hoe kies je een verhaal, hoe creëer je een 'prompter' en hoe gebruik je Story Listening in je lessen. Je ontvangt een handout met informatie over de research zodat je beter begrijpt waarom Story Listening zo goed werkt voor taalverwerving.

Kathrin3.jpeg

Introductie tot TPRS

Workshop - Ronde 1

TPRS is een van de belangrijkste methodes die ten grondslag liggen aan wat tegenwoordig "CI" wordt genoemd: comprehensible input, ofwel begrijpelijke input. TPRS-lessen zijn dynamisch en effectief, en zijn opgezet rondom verhalen: je verzint samen met de klas verhaaltjes in de doeltaal. Die verhalen vormen het uitgangspunt voor persoonlijke en klassikale gesprekken en allerlei dynamische leesactiviteiten. In deze kennismakings-workshop krijg je een Russische les met TPRS en maak je zelf een verhaaltje voor in jouw les.

Voor beginnende CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

docent-Kirstin.jpeg

Kirstin Plante

Liam_TPRS for older.jpeg

TPRS voor oudere en gevorderde leerlingen/cursisten

Workshop - Ronde 1

Er wordt vaak gezegd dat TPRS vooral effectief is voor taalverwerving bij jongere of beginnende leerlingen, maar dat de verzonnen verhalen niet geschikt zijn voor oudere cursisten of leerlingen die al een hoger taalniveau hebben. In deze workshop zal ik een voorbeeld geven van een TPRS-verhaal dat juist op de gevorderde en oudere leerling/cursist is gericht, en laat ik zien hoe verhalen aantrekkelijk zijn voor alle leerlingen en cursisten, ongeacht de leeftijd of het niveau. Als deelnemer ervaar je een les als leerling in mijn gevorderdenles, en krijg je gelegenheid om de basistechnieken van TPRS te oefenen op een hoger niveau. 

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels

Liam Printer - Headshot 2018 v2 10.56.07
drama-movement.jpeg

Breinvriendelijke taallessen met drama en beweging

Workshop - Ronde 1

Deze workshop gaat over verschillende creatieve manieren waarop je CI kunt versterken door meerdere zintuigen te gebruiken en door drama en beweging. Ik zal het hebben over de voordelen van zintuiglijke activiteiten, zoals de positieve invloed ervan op ons brein, op betrokkenheid van de leerlingen en op de groepsdynamiek. We eindigen met tips en trucs om gemakkelijk drama en beweging in je lessen te integreren.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

Kirsty_new.jpeg
DSC_0067.jpeg

CI-lessen op Vrije Scholen

Presentatie - Ronde 4

Ontdek hoe de TPRS/CI-aanpak kan worden toepast binnen de context van Waldorf-scholen. We zullen het hebben over de theorieën van Stephen Krashen en hoe deze kunnen bijdragen aan het belangrijkste doel van de Waldorf-scholen: het ontwikkelen van de mens tot een vrij denkend wezen. Ervaar hoe een Spaanse les op een Waldorfschool eruit zou kunnen zien en hoe Millaray CI integreert in haar lessen. 

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels. Demo-taal: Spaans

millaray.jpeg
start.jpg

Hoe begin je met CI?

Presentatie - Ronde 4

Je weet al wat TPRS en CI zijn, en je bent ervan overtuigd dat dit voor jou en voor je leerlingen de beste manier is om les te geven en te krijgen, maar je bent een beetje bang en weet niet of jij het wel zal kunnen. In deze workshop, nemen we stap voor stap door hoe je zonder stress en vol vertrouwen met CI kunt beginnen.

Helene.jpeg
Casper2.jpeg

Demonstratieles Levend Latijn

Presentatie - Ronde 4

Zelf een CI-les meemaken als 'leerling' van een nieuwe taal is een van de beste manieren om een gevoel te krijgen voor het effect dat deze manier van onderwijs heeft op je leerlingen. En een lesje Latijn is helemaal bijzonder: want wie spreekt er nou een dode taal? Wel... CI-docenten dus!

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Demo-taal: Latijn

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

Casper_kleur.jpeg
daniel_paraplu2.jpeg

Demonstratieles Bretons

Workshop - Ronde 2

Dompel je onder in deze fascinerende Keltische taal om aan den lijve te ervaren hoe jouw taal aanvoelt voor een beginnende taalleerder. Vaak is het moeilijk je voor te stellen hoe weinig een beginner van jouw taal begrijpt, omdat de taal voor jouzelf zo vanzelfsprekend is. Geen betere manier om dat te leren inzien dan zelf eens les te krijgen in een volkomen onbekende taal.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels. Demo-taal: Bretons

daniel1.jpeg

Daniel Kline Logsdon-Dubois

Very Narrow Listening

Presentatie - Ronde 3

Er wordt helaas te weinig aandacht besteed aan luistervaardigheid. Wij CI-docenten weten hoe belangrijk het is om langzaam te spreken, goed te articuleren en hoogfrequente doelstructuren te gebruiken zodat onze leerlingen ons kunnen begrijpen. Maar moedertaalsprekers in films kunnen ze niet verstaan. Ik wilde graag dat mijn leerlingen met plezier naar films in de originele versie konden kijken. Daarom ontwikkelde ik Very Narrow Listening als een manier om de luistervaardigheid van mijn leerlingen te verfijnen. Ik begin met een korte scene zonder ondertitels en mijn leerlingen vinden het onverstaanbaar. Maar aan het einde van de les zeggen ze: “dit is magisch!”

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels

judith-dubois-photo-2018 (1).jpg
write-discuss.jpg

Write and discuss

Workshop - Ronde 1

Een succesvolle nieuwe techniek die zowel het lezen als de taalverwerving bevordert is Write and Discuss. In deze workshops krijg je een demonstratie van een Spaanse les met deze techniek, en ga je zelf aan de slag met het voorbereiden van jouw eigen Write-and-Discuss-les.

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels. Demo-taal: Spaans

DSC_0216.jpeg
embedded.jpg

Embedded Reading

Workshop - Ronde 2

Embedded Reading is een geweldige manier om leerlingen en cursisten stapsgewijs moeilijkere teksten te laten lezen, en steeds een succeservaring te laten ervaren. Deze techniek biedt een rijke bron aan begrijpelijke input, herhaling en bestendiging van woordbeeld en zinsvorming.

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

janique-alice.jpeg
Marianne3.jpeg

Reader's Theatre

Workshop - Ronde 2

Reader's Theatre is één van de fijnste dingen om te doen met een leesboekje: een fragment uit de tekst laten uitbeelden door de leerlingen, bij voorkeur een fragment dat veel actie en/of dialoog bevat. Het is de ideale manier om de tekst tot leven te brengen, creativiteit in de les te brengen en de leerlingen echt te laten begrijpen/voelen waar de tekst over gaat. In deze workshop leer je de basics van deze actieve lesvorm.

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

docent-Marianne.jpeg
IMG_20190228_181805.jpeg

De motiverende werking van talen leren met verhalen

Presentatie - Ronde 3

In deze presentatie vertel ik over mijn onderzoek voor mijn Doctor of Education aan de Universiteit van Bath, gericht op de motiverende werking van talenonderwijs door middel van verhalen. Op basis van onderzoek in klassen toon ik aan waarom het lesgeven met verhalen zo motiverend is voor zowel de leerlingen als de docent. Ik vat de resultaten van mijn eigen en ander onderzoek samen in 3 verschillende gebieden die je meteen in je eigen planning kunt gebruiken, en waarvan bewezen is dat ze de motivatie verhogen: gerelateerdheid, verbondenheid en competentie.  Ik laat zien hoe deze kunnen worden toegepast op storytelling om de motivatie en het leervermogen van de leerling te maximaliseren.

Liam Printer - Headshot 2018 v2 10.56.07

Liam Printer

digital.jpeg

Verhalen ontdekken in kunst, met behulp van denk-routines

Presentatie - Ronde 3

Project Zero, een initiatief van Harvard School of Education, promoot sinds 1967 een ‘Culture of Thinking’. ‘Denk-routines’ spelen hierbij een centrale rol. Deze routines stimuleren leerlingen om dieper na te denken en om op onderzoek te gaan naar betekenis. Deze workshop laat je ervaren hoe dit werkt, aan de hand van leuke voorbeelden, onder meer uit de Amsterdamse straatkunst. Deelnemers worden aan het denken gezet en ontdekken het verhaal achter een aantal bijzondere kunstobjecten.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

Pasfoto-Joyce-copy.jpeg

Joyce van Ruiten

VrolijkenFrans_Alike_Last_Proefles5_1809

B-B-C: Begrijpelijk Boeiend Cultureel

Workshop - Ronde 2

Taal en cultuur zijn onafscheidelijk, intiem en op een complexe manier met elkaar verweven. Hoe kun je dit gegeven in je taallessen gebruiken, terwijl je zowel begrepen wordt door je leerlingen alsook boeiende en leuke lessen hebt? Waar je leerlingen niet alleen de doeltaal beheersen maar deze ook waarderen, evenals de cultuur of culturen waarin deze ingebed is? Laat je inspireren in deze B-B-C workshop, waar voedsel natuurlijk een leidende rol kan spelen in het brengen van cultuur in jouw CI lessen.

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

Alike_Last_TLMnl_VF.JPG
DSC_0084.jpeg

Muziek en creativiteit in de Spaanse CI-les

Workshop - Ronde 2

In deze creatieve workshop voor docenten Spaans leer je over het gebruik van liedjes, gedichten en andere creatieve activiteiten voor de talenles, en hoe je deze kunt aanpassen aan de leeftijd van je leerlingen.

Voor ervaren CI-docenten Spaans

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

millaray.jpeg
teacher_organizer.jpg

Planning en curriculum

Presentatie - Ronde 3

Vind je het lastig om je CI-wensen te combineren met de eisen die het schoolcurriculum aan je stelt? Pieker je vaak over wat je de volgende les nu weer zult gaan doen? Als je wat ruimte in je hoofd wilt vrijmaken met een heldere structuur voor je lessen op macro-niveau, dan is deze workshop wat voor jou. We laten je zien hoe wij ons schoolcurriculum hebben verenigd met een CI-aanpak van onze lessen en bespreken manieren waarop jij heel eenvoudig een perfect plan voor jouw lessen kunt maken.  

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels

teacher_organizer.jpg
Bremencharlotte.jpeg

Free Voluntary Reading

Presentatie - Ronde 4

Free voluntary reading, ofwel je leeringen zelf boekjes laten kiezen en lezen, is gemakkelijker dan je denkt. Deze presentatie laat je zien hoe je goedkoop een klassenbibliotheek zó inricht dat je leerlingen er maximaal van kunnen profiteren, terwijl de boeken jarenlang in goede staat blijven. Ik doe dit zelf al vele jaren en deel graag mijn best practices met jullie.

Charlotte Dincher 1.jpeg
lisa_story soup.jpeg

Verhaalformules

Presentatie - Ronde 4

Niet iedereen is een geboren verhalenverteller. Toen ik begon met TPRS worstelde ik vaak met het verzinnen van verhalen met input van de leerlingen. Verhaaltjes liepen vaak met een sisser af of de leerlingen raakten gefrustreerd omdat ik hun idee niet had gekozen. Daardoor begon ik verhaalformules te gebruiken om mezelf te helpen een interessante verhaallijn te behouden en ruzie over details te voorkomen. 

In deze presentatie laat ik het hele proces zien: van het creëren van een verhaalformule, tot de implementatie en het bewaren ervan. Bovendien laat ik zien hoe verhaalformules gebruikt kunnen worden als curriculum en als materiaal voor je Free Voluntary Reading-bibliotheek. 

Lisa_BW.jpeg
DSC_0083.jpeg

Demonstratieles One Word Image

Presentatie - Ronde 3

Vind je TPRS en CI leuk maar gaat het verzinnen van een heel verhaal nog een stapje te ver voor jou? Waarom begin je dan niet met een One Word Image, ofwel het verzinnen van een personage? Maak gebruik van de artistieke talenten van je leerlingen om het personage tot leven te wekken en zet het resultaat in als bron van humor en begrijpelijke input die je het hele jaar door kunt gebruiken.

Voor beginnende CI-docenten

Voertaal: Engels. Demo-taal: Spaans

DSC_0216.jpeg
DSC_1211.jpeg

Tekenen voor een beter taalbegrip

Presentatie - Ronde 3

Iedere docent tekent wel eens wat op het bord. Maar wat nu als jouw leerlingen je 'breiwerk' herkennen als een kom noedels, of jouw 'hond' als een zebra? Stoppen met tekenen is geen optie. Tekenen is leuk, en vooral een effectieve en efficiënte manier om het begrip van de doeltaal te vergroten. In deze workshop leer je hoe je jouw tekeningen simpel kunt houden en de context kunt gebruiken om de betekenis helder te krijgen.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

NIcole 31-8.jpeg
alice.jpeg

Hoe maak je een begrijpelijk videoverhaal voor jouw talenles

Presentatie - Ronde 3

Een video met een kort verhaaltje in de doeltaal is een perfecte toevoeging voor jouw lessen. In deze workshop leer je hoe je een geschikt verhaaltje kiest en hoe je dit herschrijft voor jouw doelgroep. We werken aan het voorbereiden van 'prompters' (je eigen spiekbriefje) voor jouw verhaal en onderzoeken hoe we door 'supplementatie' (gebaren, rijke input, vertaling) het verhaal begrijpelijk kunnen maken.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels. Demo-taal: Frans

Alice.jpeg
tpr.jpg

Taal in beweging met Total Physical Response

Workshop - Ronde 1

Total Physical Response is een vriendelijke en stressvrije methode, geschikt voor talenonderwijs aan zowel kinderen als volwassenen. Het maakt communi-catie mogelijk wanneer er geen gemeenschappelijke taal is, omdat jij als docent onmiddellijk ziet of een leerling/cursist begrijpt wat jij zegt. In deze workshop ervaar je in een lesje KiSwahili hoe het is om met TPR les te krijgen. We bespreken het doel van de methode, hoe je een lesplan maakt, wat de docent dient aan te bieden en wat TPR kan doen in jouw lessituatie. Je oefent TPR in de taal van jouw keuze.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

Viola_ten_Have.jpeg