Logo_Conferentie_HR_edited.jpg

Workshops en presentaties

Liam_TPRS for older.jpeg

TPRS voor oudere en gevorderde leerlingen/cursisten
Workshop - Ronde 1

Er wordt vaak gezegd dat TPRS vooral effectief is voor taalverwerving bij jongere of beginnende leerlingen, maar niet voor oudere cursisten of leerlingen die al een hoger taalniveau hebben. In deze workshop zal ik een voorbeeld geven van een TPRS-verhaal dat juist op de gevorderde en oudere leerling/cursist is gericht, en laat ik zien hoe verhalen aantrekkelijk zijn voor alle leerlingen en cursisten, ongeacht de leeftijd of het niveau. Als deelnemer ervaar je een les als leerling, en krijg je gelegenheid om de basistechnieken van TPRS te oefenen op een hoger niveau. 

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels

Liam Printer - Headshot 2018 v2 10.56.07
Pia Koch.jpg

Enjoy online teaching
Presentatie - Ronde 3

Toen Corona begin, werden we allemaal overvallen door de noodzaak online les te geven. Opeens moesten we onze vaste routines laten varen en via het beeldscherm lesgeven. Ook nu we veelal weer live kunnen lesgeven is het online onderwijs niet meer weg te denken uit de lespraktijk.

Pia heeft veel ervaring online lesgeven met TPRS, en wil graag een paar van haar geheimen met ons delen. 

In deze workshop leer je hoe je online lessen veel plezieriger kunt maken. Je krijgt al Pia's tips en trucs voor een soepele, stressvrije online les, en vooral: hoe je de les interactief en plezierig maakt. 

Pia Koch.jpg
Casper2.jpeg

Demonstratieles Levend Latijn
Demo - Ronde 4

Wist jij dat je met CI ook Latijn kunt leren? Kom meedoen in deze bijzondere les Sprekend Latijn, en ervaar zelf een CI-les als 'leerling' - één van de beste manieren om een gevoel te krijgen voor het effect dat deze manier van onderwijs heeft op jouwe eigen leerlingen. En een lesje Latijn is helemaal bijzonder: want wie spreekt er nou een dode taal? Wel... CI-docenten dus!

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Demo-taal: Latijn

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

Casper_kleur.jpeg
VrolijkenFrans_Alike_Last_Proefles5_1809

B-B-C: Begrijpelijk Boeiend Cultureel

Workshop - Ronde 2

Taal en cultuur zijn onafscheidelijk, intiem en op een complexe manier met elkaar verweven. Hoe kun je dit gegeven in je taallessen gebruiken, terwijl je zowel begrepen wordt door je leerlingen alsook boeiende en leuke lessen hebt? Waar je leerlingen niet alleen de doeltaal beheersen maar deze ook waarderen, evenals de cultuur of culturen waarin deze ingebed is? Laat je inspireren in deze B-B-C workshop, waar voedsel natuurlijk een leidende rol kan spelen in het brengen van cultuur in jouw CI lessen.

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

Alike_Last_TLMnl_VF.JPG
teacher_organizer.jpg

Planning: jouw CI-curriculum
Workshop - Ronde 2

Hoe begin je het het integreren van jouw curriculum met CI? Heb je vaak het gevoel dat je in het duister tast als het gaat om het combineren van de eisen van school en jouw wens om met CI les te geven? Maak je je vaak zorgen over wat je in je volgende les moet doen? Als je wat ruimte wilt vrijmaken in je hoofd met een heldere, overkoepelende lesplanning, dan is deze workshop precies wat je zoekt. Ik laat je zien hoe ik het curriculum op een Duitse openbare school heb ingevuld met CI-lessen, en samen ontwikkelen we een stappenplan waarmee jij jouw eigen perfecte plan voor het hele schooljaar kunt maken.

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels

Charlotte Dincher 1.jpeg
Bremencharlotte.jpeg

Free Voluntary Reading

Presentatie - Ronde 4

Free voluntary reading, ofwel je leeringen zelf boekjes laten kiezen en lezen, is gemakkelijker dan je denkt. Deze presentatie laat je zien hoe je goedkoop een klassenbibliotheek zó inricht dat je leerlingen er maximaal van kunnen profiteren, terwijl de boeken jarenlang in goede staat blijven. Ik doe dit zelf al vele jaren en deel graag mijn best practices met jullie.

Charlotte Dincher 1.jpeg
daniel_paraplu2.jpeg

Demonstratieles Bretons
Demo - Ronde 2

Dompel je onder in deze fascinerende Keltische taal om aan den lijve te ervaren hoe jouw taal aanvoelt voor een beginnende taalleerder. Vaak is het moeilijk je voor te stellen hoe weinig een beginner van jouw taal begrijpt, omdat de taal voor jouzelf zo vanzelfsprekend is. Geen betere manier om dat te leren inzien dan zelf eens les te krijgen in een volkomen onbekende taal.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels. Demo-taal: Bretons

daniel1.jpeg

Daniel Kline Logsdon-Dubois

cute-15719_1920.jpg

Very Narrow Listening
Presentatie - Ronde 3

Wij CI-docenten weten hoe belangrijk het is om langzaam te spreken, goed te articuleren en hoogfrequente doelstructuren te gebruiken zodat onze leerlingen ons kunnen begrijpen. Maar moedertaalsprekers in films kunnen ze niet verstaan. Ik wilde graag dat mijn leerlingen met plezier naar films in de originele versie konden kijken. Daarom ontwikkelde ik Very Narrow Listening als een manier om de luistervaardigheid van mijn leerlingen te verfijnen. Ik begin met een korte scene zonder ondertitels en mijn leerlingen vinden het onverstaanbaar. Maar aan het einde van de les zeggen ze: “dit is magisch!”

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels

judith-dubois-photo-2018 (1).jpg
write-discuss.jpg

Write and discuss
Workshop - Ronde 1

Een succesvolle nieuwe techniek die zowel het lezen als de taalverwerving bevordert is Write and Discuss. In deze workshops krijg je een demonstratie van een Spaanse les met deze techniek, en ga je zelf aan de slag met het voorbereiden van jouw eigen Write-and-Discuss-les.

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels. Demo-taal: Spaans

carmen.JPG
tpr.jpg

Taal in beweging met Total Physical Response
Workshop - Ronde 1

Total Physical Response is een vriendelijke en stressvrije methode, geschikt voor talenonderwijs aan zowel kinderen als volwassenen. Het maakt communi-catie mogelijk wanneer er geen gemeenschappelijke taal is, omdat jij als docent onmiddellijk ziet of een leerling/cursist begrijpt wat jij zegt. In deze workshop ervaar je in een lesje Russisch hoe het is om met TPR les te krijgen, waarna je natuurlijk ook zelf aan de slag gaat.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

docent-Kirstin.jpeg
bulletin-board-3233653_640.jpeg

Hoe plan je je schooljaar met CI?
Workshop - Ronde 1

Je moet een jaarplanning maken maar je weet niet hoe je alle CI-activiteiten organiseert, wat er op het programma moet staan en hoe je moet beginnen. Hoe geef je 110% met CI les maar volg je toch het curriculum waar jouw collega's mee werken? 

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

Helene.jpeg
man-g74caaccd9_1280.jpeg

PQA (persoonlijke gesprekken) voor alfa's (Nt2)
Presentatie - Ronde 4

Ik geef al jaren les aan analfabeten, en toen ik begon te werken met CI-technieken als onderdeel van mijn les, was het eerste waar ik tegen aan liep: Hoe zorg je tijdens PQA voor begrijpelijke input bij analfabeten/anders-analfabeten en laaggeletterden? Deze cursisten kunnen nog niet het Latijnse alfabet lezen en hebben nog geen steun aan het geschreven woord. PQA staat voor Personalized Questions & Answers. Bij deze techniek stel je individuele vragen aan  één cursist uit je groep. De antwoorden van die cursist gebruik je voor jouw cirkelvragen aan de rest van de groep. In deze presentatie laat ik zien hoe je abstracte begrippen duidelijk kunt maken in een PQA-gesprek met je cursisten. Er is tijd om ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Voor beginnende CI-docenten

Voertaal: Nederlands

Froukje.jpg
IMG_1040.jpeg

Introductie tot TPRS
Workshop - Ronde 1

TPRS is een van de belangrijkste methodes die ten grondslag liggen aan wat tegenwoordig "CI" wordt genoemd: comprehensible input, ofwel begrijpelijke input. TPRS-lessen zijn dynamisch en effectief, en zijn opgezet rondom verhalen: je verzint samen met de klas verhaaltjes in de doeltaal. Die verhalen vormen het uitgangspunt voor persoonlijke en klassikale gesprekken en allerlei dynamische leesactiviteiten. In deze kennismakings-workshop krijg je een Russische les met TPRS en maak je zelf een verhaaltje voor in jouw les.

Voor beginnende CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

docent-Kirstin.jpeg
Van Gogh.jpeg

Verhalen ontdekken in kunst, met behulp van denk-routines

Presentatie - Ronde 4

Project Zero, een initiatief van Harvard School of Education, promoot sinds 1967 een ‘Culture of Thinking’. ‘Denk-routines’ spelen hierbij een centrale rol. Deze routines stimuleren leerlingen om dieper na te denken en om op onderzoek te gaan naar betekenis. Deze workshop laat je ervaren hoe dit werkt, aan de hand van leuke voorbeelden, onder meer uit de Amsterdamse straatkunst. Deelnemers worden aan het denken gezet en ontdekken het verhaal achter een aantal bijzondere kunstobjecten. 

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

Pasfoto-Joyce-copy.jpeg
Schermafbeelding 2019-08-20 om 14.34.05.

Story Listening
Workshop - Ronde 1

Story Listening is een methode die is gebaseerd op de Inputhypothese van Dr. Stephen Krashen’s. De methode werd ontwikkeld door Dr. Beniko Mason, een docente Leesvaardigheid en Engels, alsmede onderzoekster in Osaka, Japan. In de workshop richten we ons op het HOE van Story Listening: hoe kies je een verhaal, hoe creëer je een 'prompter' en hoe gebruik je Story Listening in je lessen. Je ontvangt een handout met informatie over de research zodat je beter begrijpt waarom Story Listening zo goed werkt voor taalverwerving.

Kathrin3.jpeg
DSC_0084.jpeg

Muziek en creativiteit in de Spaanse CI-les
Workshop - Ronde 2

In deze creatieve workshop voor docenten Spaans leer je over het gebruik van liedjes, gedichten en andere creatieve activiteiten voor de talenles, en hoe je deze kunt aanpassen aan de leeftijd van je leerlingen.

Voor ervaren CI-docenten Spaans

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

millaray.jpeg
start.jpg

Hoe begin je met CI?
Workshop - Ronde 2

Je weet al wat TPRS en CI zijn, en je bent ervan overtuigd dat dit voor jou en voor je leerlingen de beste manier is om les te geven en te krijgen, maar je bent een beetje bang en weet niet of jij het wel zal kunnen. In deze workshop, nemen we stap voor stap door hoe je zonder stress en vol vertrouwen met CI kunt beginnen.

Helene.jpeg
lisa_story soup.jpeg

Verhaalformules
Presentatie - Ronde 4

Niet iedereen is een geboren verhalenverteller. Toen ik begon met TPRS worstelde ik vaak met het verzinnen van verhalen met input van de leerlingen. Verhaaltjes liepen vaak met een sisser af of de leerlingen raakten gefrustreerd omdat ik hun idee niet had gekozen. Daardoor begon ik verhaalformules te gebruiken om mezelf te helpen een interessante verhaallijn te behouden en ruzie over details te voorkomen. In deze presentatie laat ik het hele proces zien: van het creëren van een verhaalformule, tot de implementatie en het bewaren ervan. Bovendien laat ik zien hoe verhaalformules gebruikt kunnen worden als curriculum en als materiaal voor je Free Voluntary Reading-bibliotheek. 

Lisa_BW.jpeg
Carmen_09.jpg

Vaardig gevarieerde vragen stellen
Presentatie - Ronde 3

Vragen stellen tijdens je lessen is de essentiële techniek voor een succesvolle implementatie van Begrijpelijke Input.  "Cirkelen" is de bekende techniek uit TPRS, maar het is zeker niet de enige manier waarop je vragen kunt stellen. Bij alle CI-activiteiten komen wel vormen van vraag-antwoord-parafrase kijken, die de interactie met je leerlingen enorm vergroot en vloeiende communicatieve spreekvaardigheid tot gevolg heeft. 

Voor beginnende CI-docenten

Voertaal: Engels. Demo-taal: Spaans

carmen-lr.jpg
DSC_1211.jpeg

Tekenen voor het vaststellen van betekenis en het verhogen van betrokkenheid
Presentatie - Ronde 3

Deel 1: Achtergrond, voorbeelden en aanmoediging

In deze eerste workshop leer je waarom visuele ondersteuning zo krachtig is en op welke momenten van je les tekeningen handig zijn. Je ontdekt hoe je al meteen visueel kunt communiceren met behulp van eenvoudige lijnen en vormen.

Deel 1 en 2 van deze workshop vullen elkaar aan, maar kunnen ook los van elkaar gevolgd worden.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

NIcole 31-8.jpeg
alfa's.jpeg

CI-technieken bij analfabete leerlingen zonder gemeenschappelijke taal
Workshop - Ronde 2

Wil je weten hoe ik CI-technieken gebruik in mijn lessen aan analfabete studenten met wie ik geen gemeenschappelijke taal heb? Dan verwelkom ik jou graag in mijn workshop. 

Ik geef al vele jaren les aan analfabete volwassenen. Toen ik de CI-aanpak leerde kennen, dacht ik in eerste instantie dat dit niets voor mijn analfabete studenten was. Niets is echter minder waar!

Natuurlijk moet er veel worden aangepast. Er moet veel meer aandacht besteed worden aan het vastleggen van betekenis. En ik kan ook geen Comprehension Check doen door mijn cursisten te laten vertalen wat ik gezegd heb. Hoe ik deze problemen aanpak, kom je te weten in mijn workshop. Je ondervindt hoe het is om een taal te leren zonder schriftelijke ondersteuning en ook zonder vertalingen.

Voor beginnende en ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

janique-alice.jpeg
Marianne3.jpeg

Reader's Theatre
Presentatie - Ronde 3

Reader's Theatre is één van de fijnste dingen om te doen met een leesboekje: een fragment uit de tekst laten uitbeelden door de leerlingen, bij voorkeur een fragment dat veel actie en/of dialoog bevat. Het is de ideale manier om de tekst tot leven te brengen, creativiteit in de les te brengen en de leerlingen echt te laten begrijpen/voelen waar de tekst over gaat. In deze workshop leer je de basics van deze actieve lesvorm.

Bekijk de trailer van deze workshop!

Voor ervaren CI-docenten

Voertaal: Engels (vragen stellen kan in 't Nederlands)

docent-Marianne.jpeg
Phil_drawing.png

Tekenen voor het vaststellen van betekenis en het verhogen van betrokkenheid
Presentatie - Ronde 3

Deel 2: Visueel lesgeven: voorbeelden uit de CI-les

In deze tweede workshop over tekenen kijken we naar manieren om jouw eigen lesactiviteiten op een meer visuele manier te presenteren. We bekijken woord-doodles, schetsnotities en visuele formats voor de CI-les. Je krijgt praktische voorbeelden, ideeën en strategieën voor het opbouwen van een visuele bibliotheek voor de verhalen in jouw lessen. Deze workshop gaat over het prikkelen van jouw creativiteit en dat van jouw leerlingen door simpele, met de hand getekende plaatjes. Geen kunstzinnige aanleg nodig, gewoon een 'open mind'!

Deel 1 en 2 van deze workshop vullen elkaar aan, maar kunnen ook los van elkaar gevolgd worden.

Phil_edited.jpg