Klassenmanagement gaat vóór TPRS

Bijgewerkt op: 9 jul 2020

TPRS besteedt veel aandacht aan het ontwikkelen van een goede relatie met je leerlingen. En het is een 'leuke' methode. Maar TPRS is niet de oplossing voor al je ordeproblemen! Wat dan wel?

Een lieve collega van ons zei: "Je moet goed duidelijk maken dat TPRS pas mogelijk is als je klassenmanagement op orde is." Zij wist uit eigen ervaring dat je in klassen waarmee je geen goede relatie hebt, kunt TPRS-en tot je een ons weegt, zonder ooit het plezier en de goede resultaten te behalen waar TPRS om bekend staat.


Nou hebben wij volgens mij nooit beweerd dat TPRS de oplossing is voor ordeproblemen, maar ik vrees dat mijn collega gelijk heeft; we hebben ook niet voldoende expliciet duidelijk gemaakt dat het verstandig is om eventuele ordeproblemen op te lossen voordat je met TPRS aan de slag gaat.


Veel docenten die een moeizame relatie hebben met hun leerlingen, denken dat als ze de lessen "leuker" maken, de relatie met de leerlingen vanzelf wel zal verbeteren. Maar de relatie met je leerlingen is niet een gevolg van leuke lessen. Het vergt begrip, geduld, zelfvertrouwen (van de docent), interesse in de leerlingen, heldere afspraken en zo nog wat zaken. Veel TPRS-docenten zeggen dat ze de eerste weken van het jaar vrijwel alleen bezig zijn met het ontwikkelen van een goede relatie met de leerlingen. En dat de lessen in de rest van het schooljaar staan of vallen met een goed begin.