top of page

TPRS in één jaar!

Bijgewerkt op: 14 aug. 2020

Als geen ander weet Ben Slavic je in zijn boek TPRS in één jaar! bij de hand te nemen en je het gevoel te geven dat je een persoonlijk gesprek met hem voert. Dit is de reden dat Kirstin Plante en Alike Last besloten zijn boek TPRS in één jaar! te vertalen.

Alsof je met een vriend praat, dat is wat veel lezers aan auteur Ben Slavic lieten weten na het lezen van zijn boek TPRS in één jaar! 


En ja, de zeer persoonlijke stijl, de vele anekdotes en voorbeelden en vooral de manier waarop Slavic zijn eigen mislukkingen, successen en twijfels met je deelt, geven je als lezer het gevoel dat hij je persoonlijk bij de hand neemt en je stapje voor stapje door het TPRS-landschap stuurt.


Ben Slavic heeft altijd benadrukt hoe belangrijk het is om beginnende TPRS-docenten niet te overladen met de gehele methode in één keer, omdat dat nogal overweldigend kan zijn.
Op zijn website noemt hij zijn 'drie wensen':


*  I wish to reach teachers who are struggling to make genuine contact with the students in their classrooms.

*  I wish to do so in an understandable and clear way.

*  I wish to be part of the lightning fast change that is occurring right now in our nation's classrooms, a change that reflects the ancient truth about how people learn languages - with joy first and analysis second, and not the other way around.


De stap-voor-stap aanpak die hij in dit boek presenteert, is dan ook helemaal in lijn met zijn voornemen om het aanleren van TPRS zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hij maakt onderscheid tussen de basistechnieken, die je altijd blijft toepassen, en de fijne kneepjes waarmee je de les leuker maakt. Met name die laatste verzameling technieken vormen een fantastische verrijking van de TPRS-basis zoals die ook staat beschreven in Storytelling voor het talenonderwijs. Wat denk je van een 'raamroeper', een 'flapuit' en trucs om kleuren, getallen en vervoermiddelen in je verhalen te verwerken? Ook de 'T-shirtzin' spreekt tot de verbeelding, net als de 'navertel-handschoen', het 'etalagepersonage' en 'het Koninkrijk'.


Ben Slavic kan als geen ander het werken met al deze technieken tot leven brengen. Ook beantwoordt hij in zijn boek vragen van docenten over veel van deze technieken en gaat hij dieper in op hoe het voor jou als docent is om te beginnen met TPRS. Vier voorbeeldverhalen, of eigenlijk volledig uitgeschreven lessen, brengen alles zodanig samen dat je levendig voor je ziet hoe zo'n verhalenvraag-les nu eigenlijk verloopt. Als je nog meer visuele input nodig hebt, vind je die op Ben Slavics YouTube-kanaal.


TPRS in één jaar! is dan ook voor beginnende en gevorderde TPRS-docenten een absolute must-have.


Zie ook de blog van Alike Last over haar ervaringen met dit boek.

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page