top of page

Workshopleiders op 23 september 2023

Tina Abour
Marianne De Best
IMG_8682.jpeg

Tina Abour

Duitsland

Tina ontdekte het lesgeven met begrijpelijke input tijdens een stage op een Amerikaanse middelbare school. Daar kon zij zes weken lang ervaren hoe succesvol de kinderen met CI-methodes Duits leerden. Sindsdien baseert zij haar eigen lessen ook op begrijpelijke input, en geeft ze workshops hierover aan taaldocenten. Tina geeft Frans en Engels op een Gymnasium im Wetteraukreis. Daarnaast maakt ze onderdeel uit van een groep docenten in Duitsland die gezamenlijk meer bekendheid willen geven aan CI.

https://www.fremdsprachen-unterrichten.de/%C3%BCber-uns/

docent-Marianne.jpeg

Marianne De Best

Nederland

Met onuitputtelijke energie geeft Marianne Nederlands als tweede, derde of vierde taal aan kinderen op de British School in The Netherlands. Marianne is een natuurtalent in het lesgeven met TPRS en andere vormen van begrijpelijke input, en houdt van veel variatie in haar lessen. Ze ontwikkelt vele spellen en lesmaterialen voor haar leerlingen. Voor Marianne bestaat het pad naar taalverwerving uit het opbouwen van relaties met haar leerlingen, het samen verzinnen en uitbeelden van verhalen, plezier hebben en het ontwikkelen van een liefde voor lezen.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marianne-van-klaveren-29b492114/

Tugrul.jpeg

Tuğrul Ceyhan

Turkije

Tugrul begon in 2013 als docent Engels aan de Gendarmerie NCO School voor beroepsonderwijs. In 2014 nam hij deel aan de National TPRS Conference in de Verenigde Staten, en sindsdien is hij altijd blijven lesgeven met TPRS. Hij heeft gewerkt op diverse middelbare scholen en heeft ook online lesgegeven, en daarnaast heeft hij andere docenten op zijn school getraind in het lesgeven met TPRS.

Helene.jpeg

Hélène Colinet

Mallorca (Spanje)

Als taaldocente gebruikt Hélène geen boeken of woordenlijsten, maar ontwikkelt ze lessen met een grote impact, waarin de taal op een natuurlijke, eenvoudige en leuke manier wordt gesproken. Naast haar werk als docente beheert ze ook de schoolbibliotheek, zit zij Engelse debatten voor en organiseert ze diverse internationale projecten op haar school. En in haar vrije tijd verzorgt ze workshops en trainingen over natuurlijk, effectief talenonderwijs. 
 

Website: https://helenecolinet.com/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/h%C3%A9l%C3%A8ne-colinet-21a56b4b/

anuschka_edited.jpg

Anuschka De Coster

België

Anuschka is docente Italiaans en Nt2. Haar steekwoorden voor goed taalonderwijs zijn: creativiteit, autonomie, gelijkwaardigheid en vertrouwen. Na een master geschiedenis kwam Anuschka terecht in het talenonderwijs. Ze volgde een lerarenopleiding en een master Italiaanse taal- en letterkunde. Toen ze TPRS ontdekte, begon ze dit niet alleen in haar lessen te gebruiken, maar ook te combineren met theater- en verteltechnieken die ze in haar vrije tijd had geleerd. Inmiddels is ze dan ook, naast docent, verteller in opleiding en werkt ze aan docentenopleidingen.

Charlotte Dincher 1.jpeg

Charlotte Dincher

Duitsland

Charlotte Dincher gebruikt al jaren met veel plezier CI-technieken in haar lessen op een Duitse staatsschool. Nadat de vonk was overgesprongen tijdens een TPRS-congres in de VS werd ze zelf trainer en heeft ze vele andere docenten op internationale scholen getraind en opgeleid. Ook houdt ze een blog bij waarin ze materialen deelt die zij zelf heeft ontwikkeld. "Lost in London" is haar eerste CI-easy reader voor beginnende leerlingen Engels. 

Website: https://www.sprachenbesserlehren.de/

Keynote: CI: why and how

Barbara_edited.jpg

Barbara Horváth

Hongarije

Barbara Horváth is docente Engels in Hongarije, en docentenopleider voor docenten die hun weg zoeken in het CI-landschap. In 1998 begon Barbara met lesgeven, maar met de traditionele communicatieve methodes lukte het haar niet om bevredigende resultaten te bereiken bij haar leerlingen.

In 2010 begon Barbara les te geven op een basisshool, waar ze tegen hetzelfde probleem aanliep. Het viel haar op dat kinderen van minderheden, die geen woord Hongaars spraken toen ze op school kwamen, binnen een paar maanden vloeiend in het Hongaars konden communiceren, terwijl het diezelfde leerlingen niet lukte om de andere talen te leren die op school werden onderwezen. Rond die tijd kwam Barbara in aanraking met TPRS, en begon ze met deze methode te experimenteren. Het was een onmiddellijk succes, en de vooruitgang die haar leerlingen boekten ging alle verwachtingen te boven, zowel wat betreft de snelheid waarmee ze de taal verwierven als de complexiteit van hun taalgebruik. Sinds 2016 organiseert Barbara samen met Lisa Horvath en Botond Boros Attila CI-trainingen voor taaldocenten in Hongarije en Roemenië.

Alike_Last_TLMnl_VF.JPG

Alike Last

Nederland

Alike Last heeft in 2007 TPRS geïntroduceerd in Nederland en verzorgt sinds 2008 met haar collega's van Taalleermethoden.nl CI/TPRS/TPR trainingen voor MVT en NT2 docenten. Daarnaast geeft ze CI/TPRS lessen Frans, en ontwikkelde ze samen met haar collega’s van Vrolijk & Frans, taal leren met plezier een doorlopende CI-leerlijn ontwikkeld voor volwassenen, van beginners tot en met ERK A2/B1. Elke zomer volgt Alike de NTPRS- en iFLT-conferenties in de Verenigde Staten, zodat zij op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van CI. Zij is tevens mede-oprichtster van het TPRS Platform en organiseert TPRS-conferenties .

Website: https://www.taalleermethoden.nl/

Website Franse taallessen: https://www.vrolijkenfrans.nl/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/taalleermethoden/

Jorn.jpeg

Jorn Lubbinge

Nederland

Jorn is docent Duits en schoolopleider op RSG Simon Vestdijk. Hij geeft al vele jaren Duits met begrijpelijke input, en weet dit feilloos te combineren met interessante activiteiten als Grey of the Day en het spel Hotel Grafenhausen. 

Froukje.jpg

Froukje Moritz

Nederland

Froukje Moritz heeft veel ervaring in het begeleiden van mensen bij hun inburgering en bij het proces van verwerving en niveauverhoging van de Nederlandse taal. Ze is een enthousiaste taaldocent die met heel haar hart gelooft in “leren door te doen”. Froukje vindt humor een universele en verbindende kracht. Het schept ruimte om op een speelse manier met taal bezig te zijn en maakt leren leuk.
Laagopgeleiden aan het lezen, praten en schrijven krijgen, is één van Froukje’s sterke kanten. In haar aanpak is de praktijk het aangrijpingspunt. Taal leer je immers niet alleen uit een boek. Ze doet daarom veel praktijkgerichte oefeningen met haar cursisten, binnen én buiten het leslokaal. 

 

Website: www.groeimettaal.nl

LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/froukje-moritz-van-der-maas-3286201a2

Casper_portret.png

Casper Porton

Nederland

Casper is een docent Grieks & Latijn die deze talen ruim 15 jaar met CI-technieken doceert. Zijn doel is om zijn leerlingen deze talen vloeiend te leren lezen op een natuurlijke manier in plaats van mechanisch te ontcijferen en vertalen. In 2005 richtte hij 'Addisco Onderwijscentrum voor Klassieke Talen en Culturen' op waar hij samen met een klein, maar gepassioneerd team cursussen Latijn, Grieks, Hebreeuws, Egyptisch, oude geschiedenis, kunstgeschiedenis, filosofie, archeologie en reizen en excursies organiseert. Casper traint ook docenten in het lesgeven met CI in Nederland en daarbuiten. 

 

Website: https://www.addisco.nl/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/casperporton/

Kathrin3.jpeg

Kathrin Shechtman

Duitsland

Kathrins CI-reis begon in de Verenigde Staten, waar ze haar lerarenopleiding afrondde. Sinds 2011 geeft ze Duits aan kinderen en volwassenen door middel van CI en in het bijzonder door middel van Story Listening. In 2023 behaalde Kathrin haar Master's degree in Engels en Linguistics, en momenteel is ze bezig haar lesbevoegdheid in Duits te behalen. Kathrin heeft Story Listening workshops gegeven in Duitsland, Nederland en de VS, en werkt aan het vergroten van de bekendheid van CI met het collectief FUNN.

Websites:

https://www.welovedeutsch.com/

https://www.fremdsprachen-unterrichten.de/

https://storiesfirst.org/

janique.jpg

Janique Vanderstocken

België

Janique heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het lesgeven van Alfa NT2 aan zeer laaggeschoolde (tot volledig analfabete) volwassenen. Vanaf 2007 ontwikkelde zij Zwart op wit, een cursus technisch lezen en schrijven voor analfabete anderstalige volwassenen. Inmiddels is er ook een website met oefeningen bij de cursus beschikbaar.

Janique geeft nascholingen voor het Centrum voor Nascholing en Onderwijs. Deze gaan over methodieken specifiek voor Alfa NT2 en over het aanwakkeren van leesplezier bij laaggeschoolde anderstaligen. Ze beheert bovendien een website met specifieke boeken voor anderstaligen, waar zij zelf ook hun mening op kwijt kunnen. ​

Website cursus Zwart op Wit: https://ikleer.net

Websites met boeken voor anderstaligen: https://leesmoment.weebly.com 
en https://levojo.weebly.com 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/janique-vanderstocken-6b04a1174/

Jill Wiley.jpeg

Jill Wiley

Noorwegen

Jill is docente Engels op de British International School of Stavanger, en runt daarnaast een eigen bedrijfje waarin ze docenten coacht die opgebrand (dreigen te) raken.

Tuğrul Ceyhan
Anuschka De Coster
Charlotte Dincher
Lisa Horvath
Barbara Horváth
Hélène Colinet
Alike Last
Jorn Lubbinge
Froukje Moritz
Casper Porton
Kathrin Schechtman
Janique Vanderstocken
Jill Wiley
bottom of page