top of page

Een docent die niet kon lesgeven

Bijgewerkt op: 22 jun. 2020

Het ontstaan van TPRS in de vroege jaren '90 van de vorige eeuw

Blaine Ray, the inventor of TPRS

Er was eens een docent Spaans die een erg slechte docent was. Zijn leerlingen verveelden zich in de lessen en ontweken hem als ze hem op de gang tegenkwamen. Hun resultaten waren zo slecht, dat hij op twee achtereenvolgende scholen al snel werd ontslagen. Nu was deze docent een beetje koppig, dus in plaats van ander soort werk te zoeken, ging hij opnieuw op een school werken. Hij begreep echter wel dat er iets moest veranderen en ging op zoek naar een oplossing.


Zo kwam hij terecht bij een workshop van James Asher, de bedenker van TPR (Total Physical Response), een taalverwervingsmethode die gebruik maakt van de kracht van ons motorische geheugen. Kort gezegd geeft de docent commando's in de vreemde taal, die de leerlingen moeten uitvoeren, zoals "spring twee keer naar rechts". De commando's kunnen kort zijn ("loop"), of lang ("loop naar de deur, klop twee keer op de deur en doe de deur langzaam open").


Enthousiast begon onze docent TPR uit te proberen in de les. De leerlingen vonden het geweldig en leefden helemaal op. De lessen waren geanimeerd en energiek, de leerlingen pikten de taal snel op en verzonnen zelf de gekste dingen. Als ze de docent in de gang tegenkwamen, groetten ze hem in het Spaans. Maar helaas, na een tijd zakte het enthousiasme in, en begonnen de leerlingen tegen te sputteren: "moeten we nu alweer opstaan en door de klas rennen?" De docent merkte zelf ook dat hij tegen de grens aanliep van wat er mogelijk is met commando's. Uit pure wanhoop besloot hij dan maar weer het tekstboek en werkboek erbij te pakken en binnen de kortste keren waren de lessen weer net zo saai als voorheen.


Nu hij eenmaal van het succes had geproefd,  kon onze docent het niet verkroppen om weer terug bij af te zijn. Daarom bedacht hij een manier om TPR uit te bouwen met verhaaltjes. Dit bleek een gouden vondst! In verhaaltjes was het mogelijk om alle vormen van taal te verwerken en daarmee los te komen van de eenzijdige commando's. In verhaaltjes kon hij alle gekke dingen verwerken die de leerlingen bedachten. Verhaaltjes konden romantisch worden of juist bizar. En wat het mooiste was; de leerlingen onthielden de verhaaltjes beter dan welke andere lesstof ook.


De docent raakte zo bevlogen dat hij er workshops over ging geven, waarbij hij een groeiende groep taaldocenten inspireerde om met hem mee te denken en zijn idee uit te werken tot een complete taalverwervingsmethodiek. Inmiddels reist hij al twintig jaar zo'n 200 dagen per jaar de wereld over om docenten te inspireren en op te leiden. Zijn naam is Blaine Ray en hij is de uitvinder van TPRS®.


Bekijk het verhaal op video!


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page