Hoe praat je over TPRS zonder mensen af te schrikken?

Bijgewerkt op: 27 jul 2020

Toen wij begonnen met workshops geven over TPRS ontstond er vaak weerstand in het publiek. Soms reageerden mensen zelfs boos op wat wij stonden te vertellen. In de negen jaar na dat moeizame begin hebben we een manier van presenteren ontwikkeld waarbij onze deelnemers zich (overwegend) goed en erkend voelen, zelfs als ze het niet eens zijn met het onderwerp van onze presentatie. We hebben geleerd door vallen en opstaan en ook door goed te kijken naar grote meesters als Susan Gross, Beth Skelton en Laurie Clarcq, die onze voorbeelden zijn geweest. In deze blog vertelt Kirstin wat we in die jaren hebben geleerd.


Gisteren zag ik een video van Julian Treasure over hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen ook echt luisteren naar wat je wilt zeggen. Vrijwel alles wat ik de afgelopen negen jaar geleerd heb over presenteren viel ineens op z'n plek. Ik hoop dat het relaas van mijn fouten, onze inzichten en de wijsheid van de 'groten' die ons inspireren jou ook kunnen helpen een betere workshopleider of presentator te worden dan je al bent.


Hoe raak je je publiek snel kwijt?

Julian Treasure onderscheidt in zijn video de zeven zonden van de spreker. Ik heb hieruit de 'zonden' gekozen waar ik ze