Pas je tempo aan

Langzaam spreken voor een snellere verwerving


Je tempo vertragen? Dat klinkt zo tegenstrijdig. Je wilt vlot en actief bezig zijn, zodat de leerlingen alert blijven en niet indutten. Maar het vertragen van je spreektempo is, zeker als taaldocent, juist een manier om meer succes te oogsten.


Spreektempo vertragen voor duidelijkheid


Wanneer je langzaam spreekt, articuleer je veel duidelijker dan wanneer je een normaal spreektempo aanhoudt. Je bent zelf namelijk meer bezig met wat je zegt en daardoor laat je de woorden duidelijk en compleet horen. Het voordeel voor je leerlingen is dat ze je beter kunnen verstaan.

Daarnaast bied je ze ook de ruimte om de woorden tot zich door te laten dringen. Een taalleerder heeft tijd nodig om de betekenis van nieuwe woorden en zinsdelen te achterhalen. De diverse aspecten van de taal zijn nog niet klakkeloos oproepbaar. Ieder woord heeft een bepaalde klank en een taalleerder realiseert zich eerst: "Hé, dit woord heb ik vaker gehoord." Vervolgens moet de betekenis erbij worden gezocht. Het kost een paar tellen voordat de betekenis met de klank is verenigd. Wanneer je in een normaal tempo zou praten, raakt een leerling al snel de draad kwijt. Hij of zij krijgt niet de kans om de betekenissen te achterhalen. En dus moet je het tempo verlagen. Je wilt namelijk niet deze reactie krijgen: ‘Huh?’