Vaart in het verhaal

Bijgewerkt op: 22 jun 2020

Wanneer geef je een TPRS-verhaal vaart en wanneer moet je juist even pas op de plaats houden? Iris zoekt en vindt steun bij de opstart-tips van Ben Slavic.


Met mijn Hotelschool-studenten werk ik vooral met PQA en het personaliseren van allerlei werksituaties, maar afgelopen week heb ik weer eens een ouderwets verhaal gebouwd met mijn klas (een nieuwe groep, enige voorkennis).


Mijn geheime agenda was het introduceren van de verleden tijden gekoppeld aan hotelgerelateerd vocabulaire, zoals receptie, vijf sterren, restaurant, check-in, etc. Qua vorm wilde ik graag wat meer vaart in het verhaal, omdat ik regelmatig aanloop tegen het feit dat ik blijf ‘hangen’ in minder belangrijke details van het verhaal.


De vaart lukte prima; ik ging met reuzenstappen van scène naar scène. Maar in mijn enthousiasme en voortvarendheid voelde ik mijn aandacht voor het cirkelen verslappen, terwijl ik natuurlijk als de beste weet dat dít juist de basis is van TPRS!