top of page

Workshops en presentaties

Brain Breaks
CI - How do I get started?
Making stories comprehensible
Not our gramma's grammar
Spice up your readig routine
Story Listening
Exams and grading in a CI-classroom
Asking interesting questions
brain-7420599_1280.png

Brain Breaks

Brain breaks zijn korte , actieve ‘pauzes’ in je les waardoor je studenten een break krijgen van het intensieve luisteren. Het mooie is echter, dat alle brain breaks ook weer in de doeltaal worden gegeven, waarbij veel hoogfrequent vocabulaire aan bod komt. In deze workshop laat ik diverse brain breaks zien, en bespreken we hoe je ze in jouw lessen kunt implementeren.

Voor docenten met enige CI-ervaring / Demonstratie van een CI-les / voor VO-docenten / voor docenten met volwassen cursisten

Voertaal: Engels

IMG_8682.jpeg
marianne7.jpeg

Verhalen begrijpelijk maken

Er bestaan zoveel geweldige verhalen, zoals in prentenboeken, sprookjes en legendes. Helaas zijn de meeste daarvan niet geschreven met de beginnende taalleerder in gedachten. In deze workshop leer je daarom hoe je een bestaand verhaal kunt omtoveren in een begrijpelijk, boeiend verhaal in jouw doeltaal en voor jouw doelgroep. Je leert hoe je het verhaal interactief tot leven brengt zodat jouw leerlingen op het puntje van hun stoel zullen zitten!

Voor beginnende CI-docenten / voor CI-docenten met enige ervaring / drama&theater / demonstratie van een CI-les / voor docenten met ESL/DAL/Nt2-leerders / CI-activiteiten / voor basisschoolleerkrachten

Voertaal: Engels

docent-Marianne.jpeg
kies-het-boek-dat-bij-jou-past.jpeg

Geef je leesroutine een oppepper

De onvolprezen Martina Bex zegt: "lLzen is ademen en begrijpelijke teksten zijn de zuurstof."

Als je meer wilt lezen in de les maar niet tegen het gezucht en gemopper van je leerlingen kunt (of als je het eigenlijk met je leerlingen eens bent dat klassikaal lezen een vorm van marteling is), dan is deze workshop voor jou! 

Vanaf het selecteren van een tekst tot het 'gamifyen' ervan, tot het maximaliseren van het aantal herhalingen en het 100% begrijpelijk maken van de tekst, deze leesactiviteiten en de bijbehorende uitbreidingsactiviteiten zijn iets waar zowel jij als jouw leerlingen naar zullen uitkijken. 

Je verlaat deze workshop met leuke activiteiten die je meteen in je volgende les kunt doen, en een paar die je in je trucendoos voor later kunt bewaren.

voor beginnende CI-docenten / voor CI-docenten met enige ervaring / voor VO-docenten 

Voertaal: Engels

Jill Wiley.jpeg
checklist.jpg

Toetsing en cijfers geven in de CI-les

In deze workshop zal ik je laten zien hoe ik mijn toetsen en examens zodanig ontwerp dat ze passen bij de CI-filosofie. Daarnaast laat ik andere CI-vriendelijke manieren zien waarop ik mijn leerlingen de gelegenheid bied iets te doen voor een cijfer

Voor docenten met enige CI-ervaring / voor VO-docenten 

Voertaal: Engels

IMG_8682.jpeg
meditation-1384758_1280.jpg

CI zonder burnout

Voor velen van ons verandert CI niet alleen onze lessen, maar zelfs ons leven. Toch kan het ook uitputtend voelen. Is het mogelijk om les te geven met CI en NIET doodmoe te zijn aan het eind van de dag? Deze presentatie behandelt zowel algemene 'mindsets' als specifieke technieken om zowel de beginnende als de gevorderde CI-docent te helpen hun energie te behouden en zowaar een echt leven te kunnen hebben buiten het leslokaal.

voor beginnende CI-docenten / voor CI-docenten met ervaring / voor VO-docenten 

Voertaal: Engels

Jill Wiley.jpeg
IMG_2253.jpg

Creëer personages met 'One Word Image'

OWI's zijn een geweldige, flexibele activiteit die op zichzelf kan staan of als opstapje kan fungeren naar een verhaal. In deze workshop laat ik zien hoe een One Word Image in zijn werk gaat, en hoe je dit het beste aanpakt. 

CI-activiteiten / voor beginnende CI-docenten / voor CI-docenten met enige ervaring / voor VO-docenten / voor basisschoolleerkrachten

Voertaal: Engels

Albert_edited.png
happy-classroom-happy-classroom-activities.webp

Onderlinge betrokkenheid in de CI-les

Als je ÉÉN ding kon veranderen in jouw lessen waar zowel de school, jouw leerlingen EN JIJZELF op meerdere wetenschappelijk bewezen manieren profijt van zouden hebben... zou je die kans grijpen? Ja toch zeker?

Nou, dat ene ding is: een positieve relatie opbouwen met je leerlingen. 

Jill heeft bijna 25 jaar ervaring in lesgeven, waaronder 9 jaar in scholen in 'moeilijke wijken' in de VS. Positieve docent-leerlingrelaties hielpen haar niet alleen overleven, maar zelfs gedijen in probleemscholen. 

Ontdek de bewezen voordelen van positieve relaties, hoe de houding van de docent bijdraagt aan een positieve relatie, en specifieke dingen die je kunt doen om jouw relatie met leerlingen te verbeteren. Ja, zelfs met die ENE leerling.

voor beginnende CI-docenten / voor CI-docenten met enige ervaring / voor VO-docenten 

Voertaal: Engels

Jill Wiley.jpeg
balloons-3665_640.jpg

CI - How do I get started?

Wil je beginnen met CI en ben je ervan overtuigd dat je veranderingen in gang wilt zetten in jouw taallessen? Heb je al zoveel gezien en gelezen over deze nieuwe methode maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? En ben je wellicht gewend om met tekst- en werkboek te werken en wil je dit niet zomaar opgeven? In deze workshop laat ik je manieren zien waarop je kunt beginnen met CI en hoe je CI en een tekstboek kunt combineren, en geef ik je veel waardevolle tips voor een gemakkelijke transitie naar een nieuwe manier van lesgeven.

Voor beginnende CI-docenten

Voertaal: Engels. Demo-taal: Engels

Tabea McDonald.jpeg
seniors-7451914_1280.jpg

Niet grootmoeders grammatica

Jarenlang was het onderwijzen en oefenen van grammaticaregels de ruggengraat van het talenonderwijs. Er werd geloofd dat dit een noodzakelijke stap voor het leren van een taal was, naast het leren van lange lijsten woorden. Maar helaas werkte dit alleen voor de beste leerlingen van de klas. 

Wanneer we streven naar taalverwerving, blijkt dat leerlingen niet alleen woorden, maar ook grammatica op een natuurlijke manier kunnen verwerven. Nu wordt grammatica pas veel later in het programma aangeboden, pas nadat leerlingen zeer veel aan de taal zijn blootgesteld.

Het uiteindelijke doel van grammaticainstructie is niet alleen correcter taalgebruik, maar ook, en vooral, betere verstaanbaarheid.

Kom zien en horen hoe je dit kunt doen.

Teri wiechart.png
cursus_storylistening.jpg

Story Listening for everybody

Story-Listening is een geweldige manier om begrijpelijke input te leveren. Verhalen en sprookjes zijn interessant, rijk, en bieden een grote woordenschat in een begrijpelijke context. We maken de verhalen begrijpelijk door tekeningen en lichaamstaal.

Voor beginnende CI-docenten / voor CI-docenten met ervaring / voor basisschoolleerkrachten / voor docenten met volwassen cursisten

Voertaal: Engels 

Albert_edited.png
Headshot.jpg

Interessante vragen stellen... en het gesprek gaande houden

Om in hun hoofd een nieuw taalsysteem te kunnen opbouwen, moeten leerlingen gigantische hoeveelheden input binnenkrijgen, die ze nog moeten begrijpen bovendien. Interessante vragen stellen is één van de belangrijkste technieken die een docent kan hanteren om leerlingen betrokken te houden en hen te voorzien van voldoende input. In deze workshop laat ik je zien hoe je boeiende vragen stelt, die zowel herhaling bieden als begrijpelijk zijn. Er zal tijd zijn om deze technieken te oefenen.

Voor beginnende CI-docenten / voor CI-docenten met enige ervaring / voor middelbare-schooldocenten / voor docenten met volwassen cursisten

Voertaal: Engels

Teri wiechart.png
IMG_8685.jpeg

VideoTalk

In deze workshop ervaar je twee verschillende manieren om een videotalk te doen: eentje die veel voorbereiding vraagt, en eentje met weinig voorbereiding. De demo is in het Frans (voor beginners). Ik laat ook een aantal activiteiten zien die je kunt doen na een videotalk, en we bespreken manieren om deze activiteit in jouw lessen in te passen. 

Voor docenten met enige CI-ervaring / Demonstratie van een CI-les / voor VO-docenten / voor docenten met volwassen cursisten

Voertaal: Engels

IMG_8682.jpeg
psychology-2146166_1280.png

Brain friendly Comprehensible Input

Door de jaren heen hebben wetenschappers steeds meer ontdekt over de werking van ons brein. Hoe passen we deze kennis toe in de talenles? In deze workshop onderzoeken we zes essentiële principes waarmee je jouw lessen in lijn kunt brengen met hoe het brein van jouw leerlingen het beste leert. De meeste van deze principes komen goed overeen met basisprincipes van CI. Ontdek welke puzzelstukjes optimale input of 'flow' kunnen creëren, waarbij leerlingen zó betrokken zijn dat ze vergeten dat ze naar een andere taal aan het luisteren zijn!

CI-activiteiten / voor beginnende CI-docenten / voor CI-docenten met enige ervaring / voor VO-docenten / voor basisschoolleerkrachten

Voertaal: Engels

docent-Marianne.jpeg
CI without burnout
Video Talk
Create characters
Brain friendly CI
Relationships in the CI classroom
bottom of page